Dansproject Press Play 
Het coronavirus heeft de wereld om ons heen compleet veranderd, maar dit weerhield Collabros en Jennifer Romen (dans academy Oxygen) er niet van om iets nieuws te creëren. Zij stapten af van het oude denken. Dit resulteerde in een productie waarin zij de negatieve kant van de pauzeknop verbeelden: Het dansproject Press Play.

Lege plekken
Angelo Martinus: ‘We zitten in een zeldzame periode. Plekken waar grote groepen mensen normaliter samenkomen, zijn nu volledig leeg, zoals bioscopen, theaters en voetbalstadions. We gaan deze plekken in beeld brengen in combinatie met dans, muziek en poëzie. Met jonge makers uit de regio werken we aan een document dat deze periode en de impact ervan op een artistieke manier laat zien.’

De wereld drukt collectief op pauze
Twintig dansers, drie dichters, een muzikant en een filmmaker zetten zich op 20 locaties in Zuid Limburg in voor dit project.

Angelo: ‘De situatie van voor de coronacrisis keert waarschijnlijk niet terug, maar misschien is dat niet zo erg. We stappen af van het oude denken en creëren iets nieuws: de pauzeknop. In deze productie willen we de negatieve kant van de pauzeknop verbeelden. De onzekerheid, angst en eenzaamheid die daarin centraal staan. Plannen die niet kunnen worden uitgevoerd, bedrijven die geen omzet maken, het persoonlijke contact dat ontbreekt tussen geliefden. De nieuwe wereld die verplicht op slot moet. Maar de pauzeknop biedt ook de gelegenheid om na te denken over de oude wereld. Moeten we terug naar hoe het was? Misschien is de crisis een liefdevolle waarschuwing dat we met de verkeerde zaken bezig zijn. Het geeft ons de tijd om te reflecteren en ons af te vragen wat we mee willen nemen als we weer op ’play’ drukken. We kunnen dus even ademhalen als de wereld op pauze staat. Zelfs in deze moeilijke tijden.’

Het project Press Play is onderdeel van de Proeftuin Dans Right Now! een initiatief van 8 cultuur instellingen in Zuid Limburg.