De afgelopen maanden waren we druk bezig met het verkennen van het culturele veld in zuid limburg in het kader van de Proeftuin Dans. Via Raenys Martis kwamen we in contact met Worldfestival Parade in Brunssum. Een feestelijke week vol wereldrijke dans, zang, verbroedering en gastvrijheid zoals ze zichzelf omschrijven.

De Parade is een vierjaarlijks festival waarbij groepen uit verschillende landen over de hele wereld hun weg naar Brunssum vinden. Een week lang vinden er verschillende activiteiten plaats rondom deze groepen en een thema. Bezoekers van de Parade kunnen kennismaken met folkloregroepen uit Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië tijdens spectaculaire dansvoorstellingen, workshops en verbroederingsfeesten. Met als absolute hoogtepunt de bekende, grote Paradeoptocht, waarbij alle deelnemers in een bonte stoet door Brunssum trekken. Een bezoek aan de Parade staat garant voor genieten van dans en muziek, plezier en het aanleggen van unieke contacten. -website: www.paradebrunssum.nl.

Vanuit de eerste kennismaking volgde al snel de vraag of wij ideëen hadden over een vernieuwend programma voor hun festival dat iedere editie meer dan 100.000 bezoekers trekt. Na wat brainstormsessies kwamen op het voorstel ‘Urban meets Folklore’. Urban dansers uit Nederland worden gekoppeld aan folklore dansers van over heel de wereld en verkennen elkaars dansstijlen, de oorsprong hiervan en door interactie worden ook elkaar culturen versterkt. Het project wordt versterkt door muzikanten en poëten onderdeel te laten worden van het proces.

Het idee ontstond nadat we Culture Connect in actie hadden gezien op IBE Heerlen. Een belletje met Rajiv Bhagwanbali was snel gemaakt en een collabo werd opgezet. Het festival staat gepland van 10 t/m 15 juli 2020. We houden jullie op de hoogte.