Interview Eindhovens Dagblad

Op 16 mei jl. publiceerde het Eindhovens Dagblad een artikel over de succesvolle urban arts scene in Eindhoven. Het artikel geeft inzage in Angelo's krachtige bijdrage aan de ongekende groei die de scene de afgelopen 20 jaar heeft doorgemaakt. Het artikel laat zien hoe je d.m.v. een sterke community, creatieve ideeën en met doorzettingsvermogen een landschap kan doen laten veranderen.

‘De tijd van pionieren ligt inmiddels ver achter ons en de kansen en mogelijkheden zijn, letterlijk, grenzeloos. Er zit zoveel kracht in onze community en er is nog zoveel terrein te winnen. Met Collabros zijn we druk bezig om zowel nationaal als internationaal street culture ruchtbaarheid te geven,’ aldus Angelo.


Collabros Learning Lab: Editie Mondriaan Fonds

Collabros heeft een specifiek programma voor het Mondriaan Fonds ontworpen gericht op het verdiepen van de verbinding tussen verschillende stakeholders. Door het actieve en participerende karakter van het programma kregen de stakeholders tijdens de eerste Collabros Learning Lab sessie de kans om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar vragen te stellen en zo tot nieuwe inzichten te komen. 


Monitoring Universiteit van Maastricht

Binnen de Proeftuin Dans heeft Collabros o.a. het projectleiderschap in de programmalijn nieuw publiek. Na 3 maanden de culturele regio verkend te hebben is het plan van aanpak voor het bereiken van nieuw publiek en het versterken van het dansveld in de zuidelijke regio bijna klaar. Om het effect van onze methodiek te meten worden we het komende jaar gemonitord door de Universiteit Maastricht. De ‘hiphop’ manier van werken heeft zijn succes al op diverse locaties bewezen. Maar werkt het ook in het zuiden? We gaan er in ieder geval over een jaar, wetenschappelijk onderbouwd, achterkomen.


Sessie Cultuur in Bedrijf Limburg

Wat betekent de invoering van de Fair Practice Code voor culturele instellingen en overheden in Limburg? Op welke wijze kunnen overheden en culturele sector zich samen inspannen om een gezonder klimaat in de culturele sector in Limburg te realiseren? Hoe moet de sector omgaan met het verschil tussen het Rijksbeleid en het (voorgenomen) provinciale cultuurbeleid ten aanzien van de Fair Practice Code? Hoe verhoudt de Fair Practice Code zich tot de andere twee codes in de sector?

Collabros werd op basis van jaren ervaring in culturele sector gevraagd om zitting te nemen in een panel waar de betekenis van de Fair Practice Code voor o.a. de urban arts besproken werd.


Nieuw Kantoor.

Na ons vertrek uit ons kantoor op Strijp-S in Eindhoven hebben we een tijdje dakloos rondgezworven in het zuiden van het land. Van meeting naar meeting met tussenstops in tentjes met goede koffie en snelle WIFI. Uiteindelijk kwamen we terecht op een prachtige locatie in het centrum van Weert. Een kleuterschool uit 1928 dat nu dient als kleine theaterzaal, theatercafé en conferentieruimte. Op de eerste etage van dit karakteristieke pand hebben we onze nieuwe thuisbasis gecreëerd.


Urban Dansdagen

Na het vele jaren organiseren van battles merkten we dat de drang van de urban danser om een stap naar het theater te maken steeds groter werd. Door onze samenwerking met The Ruggeds en het Parktheater waren onze ingangen in de theaterwereld gegroeid en merkte dat er ook een behoefte vanuit de theaters was naar nieuwe programmering die een nieuw jong publiek aansprak.

In overleg met Iselle Claassens en Mons de Goede van het Parktheater kwamen na een aantal pilot projecten uit de Urban Dansdagen. Een weekend vol urban danstheater, battles, lezingen en workshops. In 2019 vond de 3e editie plaats en de volgende editie staat gepland voor januari 2021.


Kei fijne film!

Na 20 actief te zijn geweest in Eindhoven werd Angelo gevraagd voor een gastrolletje in de Kei Fijne Kerstfilm.


Good Morning, Malmö

Rise and Shine in Malmo, Zweden een stad met de ambitie om dé urban dans stad van Scandinavië te worden.


Jeugdfonds Sport en Cultuur

In 2016 kwamen Babette van de Weg (projectleider) en Bertien Minco (directeur) van het Jeugdfonds Sport en Cultuur op bezoek bij een van onze dansevenementen voor kids. Ze waren zeer verrast en ontroerd door de grote deelname van een zeer diverse groep kinderen. Hun fonds, dat kansarme kinderen toegang geeft tot de beoefening van sport en cultuur, was op zoek naar een manier om kinderen aan het dansen te krijgen. Na enkele brainstorm sessies kwamen we op het idee van The Floor is Yours. In 5 steden gingen 5 breakdancers aan de slag met een groep kinderen die als ‘crew’ deel gingen nemen aan een echte battle. Samenwerken, respect en begrip voor elkaar stonden centraal in dit project.


Rondje topsport Nederland

De afgelopen maanden zijn we heel het land doorgereisd om kennis te maken met de diverse CTO’s die mogelijk de thuisbasis gaan worden topsport Breakdance. Het was een interessante reis in een voor ons nog onbekende wereld van topsport en top sportfaciliteiten.


Red Bull BC One World Final Mumbai

Sinds 2012 adviseert Tyrone van der Meer (Collabros) Red Bull Nederland en Red Bull Internationaal bij de organisatie van de Red Bull BC One en haar actieve rol in het internationale urban dans landschap. In november kwam de wereldtop bijeen voor de Red Bull BC One World Final in Mumbai, India. De Nederlander Menno van Gorp wist als eerste deelnemer ooit de titel voor de 3e keer te winnen.


Good Morning, Mumbai

Rise and shine in Mumbai, India. Hip Hop is on the rise in India. Alle reden voor een Red Bull BC One World Final in Mumbai.


Angelo Martinus wint Cultuurprijs

De afgelopen maanden zijn we heel het land doorgereisd om kennis te maken met de diverse CTO’s die mogelijk de thuisbasis gaan worden topsport Breakdance. Het was een interessante reis in een voor ons nog onbekende wereld van topsport en top sportfaciliteiten.


Olympic Gold Rush Conference

Collabros nam het initiatief een eerste verkenning van de weg naar Parijs te organiseren in de vorm van een conferentie in het Parktheater Eindhoven. De middag stond in het teken van de dialoog tussen de verschillende belanghebbenden, die bewust of onbewust onderdeel uitmaken van de breaking infrastructuur die in de afgelopen decennia tot stand is gebracht. Vanuit de community faciliteerden we het gesprek met stakeholders; sportfederaties, sportorganisaties, dansopleidingen, fondsen, overheden en sponsoren om elkaar te leren kennen en expertise te delen.


Proeftuin Dans Stedelijke cultuurregio Zuid

De danssector in de Stedelijke cultuurregio Zuid (Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen) bloeit als nooit tevoren en heeft veel te bieden voor publiek, dansers en makers. Zo zijn er landelijke en grensoverschrijdende dansfestivals, diverse podia, dansscholen en opleidingen, een grote groep (amateur)dansers én een grote diversiteit aan stijlen van klassieke dans tot urban dansvormen. Om het dansklimaat in en vanuit de Stedelijke cultuurregio verder te verstevigen werken verschillende partners uit de danssector van de Stedelijke cultuurregio Zuid samen aan de Proeftuin dans: Right Now!.


Het verhaal van Urban Eindhoven

EMOVES maakte een prachtige drieluik over het succes van Urban Eindhoven. Het succesverhaal van Angelo Martinus beschreven door Marco Mertens.


Project Old Skool

In 2014 waren we op bezoek in de wijk Blixembosch in Eindhoven met een urban sports tour. Het pleintje dat we hadden opgebouwd lag aan een verzorgingstehuis voor ouderen. Enkele ouderen kwamen een kijkje nemen en het eerste contact was gelegd. De vraag werd gesteld of we hip hop projecten voor ouderen konden opzetten. Geen idee, hier hadden we nog nooit aan gedacht. Maar het zaadje was gepland en in 2015 vond het eerste project plaats. Dit project werd misschien wel het project waar wij, en de artiesten de meeste voldoening uit gehaald hebben. Het project won in 2015 de gouden C bij het Fonds voor Cultuurparticipatie en in 2017 de Code Culturele Diversiteitsprijs.


Vernieuwingsprogramma Worldfestival Parade Brunssum

De Parade is een vierjaarlijks festival waarbij groepen uit verschillende landen over de hele wereld hun weg naar Brunssum vinden. Een week lang vinden er verschillende activiteiten plaats rondom deze groepen en een thema. Bezoekers van de Parade kunnen kennismaken met folkloregroepen uit Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië tijdens spectaculaire dansvoorstellingen, workshops en verbroederingsfeesten. Met als absolute hoogtepunt de bekende, grote Paradeoptocht, waarbij alle deelnemers in een bonte stoet door Brunssum trekken.

Vanuit de eerste kennismaking volgde al snel de vraag of wij ideëen hadden over een vernieuwend programma voor hun festival dat iedere editie meer dan 100.000 bezoekers trekt. Na wat brainstormsessies kwamen op het voorstel ‘Urban meets Folklore’. Urban dansers uit Nederland worden gekoppeld aan folklore dansers van over heel de wereld en verkennen elkaars dansstijlen, de oorsprong hiervan en door interactie worden ook elkaar culturen versterkt. Het project wordt versterkt door muzikanten en poëten onderdeel te laten worden van het proces.


Good Morning, Caracas

Rise and shine in Caracas, Venezuela


Boredom 2.0 @ Boulevard

Festival Boulevard vroeg ons of we nog een indrukwekkende ‘urban’ dansact wisten voor op hun festival. Dat wisten we wel. Roy Overdijk en Simon Bus werden ingeschakeld voor hun perfermance van Boredom 2.0.

Trouw schreef er het volgende over.


Het Zuilen Kabinet

Onder een brug gedragen door 27 betonnen  en een grote achterwand in een erg betonnen omgeving, Gekenmerkt door kladwerk van vandalen en rondhangende drugsgebruikers en zwervers creëerden we samen met lokale artiesten een van Nederlands grootste open lucht exposities op het gebied van Street Art. 55 zuilen werden voorzien van kunstwerken door artiesten uit binnen- en buitenland onder de voorwaarde van artistieke vrijheid van de artiest.


Afscheid EMOVES, Urban Eindhoven

Na 8 jaar aan het roer gestaan te hebben en meer dan 15 jaar actief te zijn geweest in Eindhoven vond ik het tijd dat een nieuwe generatie richting ging geven aan een beweging dat jaarlijks duizenden jongeren weet te inspireren. Daarom heb ik per 1 juli 2019 besloten om af te treden als artistiek leider van EMOVES en mij volledig op Collabros te focussen. Ik ben supertrots op mijn bijdrage aan Eindhoven als urban stad.


Good Morning, Nanjing

Rise and Shine in Nanjing, China. Van straat naar Olympics. Het eerste officiële door het I.O.C geautoriseerde WK Breaking vond plaats in China.


Calm over the horizon

Many years ago, I worked for my parents who own a video production company. Because it is a family business, you inevitably end up wearing many hats and being the czar of many different jobs. I mainly managed projects and worked as a video editor. On production, there were times that I was called on to work as an audio tech and was made to wear headphones on long production days. In those days, having a really good set of headphones that picked up every nuance of sound was essential to making sure the client got what they needed.


Inspired by clouds

Last year I wrote about why booking too far in advance can be dangerous for your business, and this concept of margin so eloquently captures what I had recognized had been my problem: I was so booked up with clients that I wasn’t leaving any margin for error, growth, planning, or reflection.


Make it clean and simple

Just the other day I happened to wake up early. That is unusual for an engineering student. After a long time I could witness the sunrise. I could feel the sun rays falling on my body. Usual morning is followed by hustle to make it to college on time. This morning was just another morning yet seemed different.


When you are alone

When you are alone for days or weeks at a time, you eventually become drawn to people. Talking to randos is the norm. I’ll never forget the conversation with the aquarium fisherman, forest ranger, and women at the Thai market. It’s refreshing to compare notes on life with people from vastly different backgrounds.


Real time design tools

Just the other day I happened to wake up early. That is unusual for an engineering student. After a long time I could witness the sunrise. I could feel the sun rays falling on my body. Usual morning is followed by hustle to make it to college on time. This morning was just another morning yet seemed different.


Stumbled the concept

Last year I wrote about why booking too far in advance can be dangerous for your business, and this concept of margin so eloquently captures what I had recognized had been my problem: I was so booked up with clients that I wasn’t leaving any margin for error, growth, planning, or reflection.


Time is passing by

Every selector has the potential to have unintended side effects by targeting unwanted elements or clashing with other selectors. More surprisingly, our selectors may even lose out in the global specificity war, ultimately having little or no effect on the page at all. Any time we make a change to a CSS file, we need to carefully consider the global environment in which our styles will sit. No other front end technology requires so much discipline just to keep the code at a minimum level of maintainability.


Hey DJ play that song

Many years ago, I worked for my parents who own a video production company. Because it is a family business, you inevitably end up wearing many hats and being the czar of many different jobs. I mainly managed projects and worked as a video editor. On production, there were times that I was called on to work as an audio tech and was made to wear headphones on long production days. In those days, having a really good set of headphones that picked up every nuance of sound was essential to making sure the client got what they needed.


Me Myself and I

Many years ago, I worked for my parents who own a video production company. Because it is a family business, you inevitably end up wearing many hats and being the czar of many different jobs. I mainly managed projects and worked as a video editor. On production, there were times that I was called on to work as an audio tech and was made to wear headphones on long production days. In those days, having a really good set of headphones that picked up every nuance of sound was essential to making sure the client got what they needed.


My tech travel setup

One of the easiest ways to improve travel photos is shooting in better light, and the best light is often in the hour after sunrise and before sunset. That’s because the light takes on a warm golden hue and hits the subject from the side instead of the top. t’s difficult to recreate the grandeur of a vast landscape in the confines of a picture frame.


Learn the rules first

I was recently quoted as saying, I don't care if Instagram has more users than Twitter. If you read the article you’ll note there’s a big “if” before my not giving of said shit. Numbers are important. Number of users is important. So are lots of other things. Different services create value in different ways. Trust your gut as much (or more) than the numbers. Figure out what matters and build something good.


The new brand identity

When you are alone for days or weeks at a time, you eventually become drawn to people. Talking to randos is the norm. I’ll never forget the conversation with the aquarium fisherman, forest ranger, and women at the Thai market. It’s refreshing to compare notes on life with people from vastly different backgrounds.


Sounds from the streets

Last year I wrote about why booking too far in advance can be dangerous for your business, and this concept of margin so eloquently captures what I had recognized had been my problem: I was so booked up with clients that I wasn’t leaving any margin for error, growth, planning, or reflection.


A day alone at the sea

Just the other day I happened to wake up early. That is unusual for an engineering student. After a long time I could witness the sunrise. I could feel the sun rays falling on my body. Usual morning is followed by hustle to make it to college on time. This morning was just another morning yet seemed different.


Some amazing buildings

When you are alone for days or weeks at a time, you eventually become drawn to people. Talking to randos is the norm. I’ll never forget the conversation with the aquarium fisherman, forest ranger, and women at the Thai market. It’s refreshing to compare notes on life with people from vastly different backgrounds.


Working from your home?

Just the other day I happened to wake up early. That is unusual for an engineering student. After a long time I could witness the sunrise. I could feel the sun rays falling on my body. Usual morning is followed by hustle to make it to college on time. This morning was just another morning yet seemed different.


Awwwards best websites

I was recently quoted as saying, I don't care if Instagram has more users than Twitter. If you read the article you’ll note there’s a big “if” before my not giving of said shit. Numbers are important. Number of users is important. So are lots of other things. Different services create value in different ways. Trust your gut as much (or more) than the numbers. Figure out what matters and build something good.


Trust in your intuitions

When you are alone for days or weeks at a time, you eventually become drawn to people. Talking to randos is the norm. I’ll never forget the conversation with the aquarium fisherman, forest ranger, and women at the Thai market. It’s refreshing to compare notes on life with people from vastly different backgrounds.


Top Deejay Headphones

Many years ago, I worked for my parents who own a video production company. Because it is a family business, you inevitably end up wearing many hats and being the czar of many different jobs. I mainly managed projects and worked as a video editor. On production, there were times that I was called on to work as an audio tech and was made to wear headphones on long production days. In those days, having a really good set of headphones that picked up every nuance of sound was essential to making sure the client got what they needed.